torsdag 8 november 2012

Förbannade blodsugare; vampyrer

Eftersom att det idag, den 8/11, är Bram Stokers 165 födelsedag (om han hade levt) så tänkte jag att jag skulle skriva om ett av världens äldsta monster; vampyren.

Det finns många versioner av vampyr förbannelsen. Den mest kända är den som kommer från Östeuropa. Den ska ha uppstått någon gång efter Kristi födelse och har starkast förbindelse till den delen av den kristna tron som tror på helvetet osv.
Enligt den här versionen är en vampyr en död människa som återuppstår efter sin död, men istället för en själ innehas den döda kroppen av en demon.

Det är av den här anledningen som jag inte tror på vampyrer, jag tror inte på demoner, satan eller helvetet.

Vampyren är odöd, det är inte ett särskilt svårt begrepp; är man död, men inte levande så är man odöd.
Vampyrer behåller en stor del av de minnen som denne hade när denne levde. Han eller hon kan därför återvända hem efter att ha återuppstått, men då inte för att fortsätta leva bland sina nära och kära som den gjorde innan utan då för att suga blod.
Vampyrer är oftast onda.
Detta har dock ändrats med populärkulturen, familjen Cullen är ju vampyrversionen av vegitarianer, men det är förbannat taskigt av Edward att dumpa Bella som han gör i New Moon. Särskilt den delen då han lämnar henne ensam i skogen och hon går vilse. Såg bitvis av den nyss nämnda filmen i går kväll när det var reklampaus på de andra kanalerna.
Själv föredrar jag Bram Stoker och Anne Rice.

Det finns olika sätt att bli vampyr. Det vanligaste sättet är att bli biten av en vampyr och sedan dricka dennes blod.
Några andra sätt är:
* Bli mördad, utan att ens mördare ställs inför rätta.
* Begå självmord.
* Blivit begravd utan böner.
* En varg eller katt gått över ens lik.
* Om man förnekar gud.
I filmen Bram Stokers Dracula är det på det sistnämnda viset som Dracula blir vampyr.

För er som tror på vampyrer och såna grejer och blir rädda kan jag lunga er.
Vampyrer kan inte komma in i ett hus såvida de inte blir inbjudna och om det är den klassiska vampyren så tål den inte vitlök, kors/krusifix, rönnbär, silver och en massa annat. Den sortens vampyr kan inte heller korsa forsande vatten och de sover på dagen så den enda tid på dygnet du skulle kunna bli anfallen, om vampyrer nu fanns, skulle vara på natten.

Det finns många olika vampyrer. Här är två:
Leanan-Sidhe (uttalas Lann-ann Shee) är en kvinnlig vampyr som finns på Storbritanniens västkust och i Irland. Man kan ingå ett avtal med denna vampyr. I utbyte mot blod får du otroliga poetiska talanger. Man kanske inte lever så länge, men tillräckligt länge för att dö berömd.

Lamia var en sorts vampyr i det gamla Grekland. Denne kunde ta formen av en vacker blomma, sten, ett djur, men oftast en vacker kvinna. Lamias egentliga utseende var... inget som man skulle vilja möta ute på en mörk hed. Kroppen var fjällig, med örnklor som framben, åsnehovar som bakben, huggtänder, men bröst och ansikte som en kvinna och håret var en väldig flammande eldkvast.
Lamia lurade män att gifta sig med dem för att under bröllopsnatten dricka deras blod.

Som avslutning vill jag berätta lite om förebilden till Bram Stokers vampyr.
Dracula är inspirerad av en man som fanns på riktigt, Vlad "Tepes" Dracula var en adelsman i Transsylvanien under 1400-talets mitt. Han var en mycket grym man, han stred många gånger mot Turkiet. Hans fiender eller någon som hamnade i onåd hos honom spetsade han på pålar som sedan ställdes upp. Där av hans smeknamn, Tepes som betyder pålspetsaren. Han brukade äta invid de han spetsat. Det finns en historia om en man som klagade på lukten av de ruttnande kropparna då han hade ett ärende till Dracula. Den mannen började snart ruttna på en påle han också.
Men var den verklige Dracula en vampyr?
Nej, det var han inte.
Stoker gjorde två saker, Transsylvaniens turism en tjänst och Transsylvaniens historia en otjänst.

Källa:
Unga Fakta http://www.ungafakta.se/vampyrer/
True Horror, dokumentärserie som sändes för några år sedan med Anthony Head som programledare. Har ni tur så kan ni hitta avsnittet på YouTube, men jag rekommenderar starkt samlingsboxen.

2 kommentarer:

  1. "En vampyrs bekännelse" är en väldigt bra vampyrfilm, så mycket bättre än Twilight filmerna =)

    SvaraRadera
  2. Ja det här var ju intressant läsning trots att jag inte på något sätt är intresserad av vampyrer. Har sett en liten snutt av nån Dracula film men tycker inte alls om såna filmer så jag avstod.
    Här var det faktagrejerna som var intressanta, tycker jag.
    Bra skrivet.
    Kram.

    SvaraRadera